Les Borges presenta els gegants Anhel i Llibertat en format col·leccionista

22/12/2021

Les reproduccions tenen un preu de 30 euros per figura i es poden adquirir a l’Ajuntament i a la botiga Interfilm

El consistori borgenc ha acollit la presentació de les figures de goma, que ha comptat amb la participació de l’alcaldessa de les Borges, Núria Palau, de la regidora de Cultura, Ariadna Salla, dels professionals de l’empresa Davallada, que s’han encarregat de fer les figures, i també de l’artista Jordi Arnau Espuga, del taller de gegants de les Borges, l’encarregat d’elaborar l’Anhel i la Llibertat de grans dimensions.

Durant l’acte, l’alcaldessa de les Borges, Núria Palau, s’ha mostrat molt satisfeta d’haver fet realitat “aquestes rèpliques tan exactes” dels gegants borgencs, una petició de la Comissió de Gegants, Grallers i Correfocs de les Borges, i del món geganter en general, i ha animat tothom a adquirir-los. Per a Palau, aquesta iniciativa vol posar en valor la importància dels gegants, capgrossos i bestiari en general en l’imaginari cultural i tradicional català i la seva integració dins de les festes majors.

 

Figures a 30 euros a l’Ajuntament i a Interfilm

La regidora de Cultura del consistori borgenc, Ariadna Salla, ha destacat la gran feina que han tingut els professionals que l’han elaborat. Salla ha explicat que els gegants es podran adquirir a un preu de 30 euros la peça, a l’Ajuntament, de dilluns a divendres de 9h a 14h, i també a la botiga Interfilm de la capital de les Garrigues. La regidora de Cultura ha animat a tothom a apostar per la cultura borgenca i adquirir aquestes figures per poder-les gaudir en aquestes festes de Nadal i sempre.

 

El procés de creació de les figures

Els professionals que han estat a càrrec de les figures han donat a conèixer tot el procés que han seguit per fer-les realitat, i en què han treballat en set tallers diferents. Els membres de l’empresa Davallada han explicat que per crear-les van fer inicialment unes figures de fang, per donar lloc a unes peces de cera, que van servir per fer els motlles. A continuació, aquests motlles es van posar al forn per elaborar les figures, que tot seguit es van decorar amb dues tècniques diferents i s’hi va estampar el nom dels gegants per donar lloc a les rèpliques d’Anhel i Llibertat.

Per la seva banda, l’artista a càrrec dels gegants de grans dimensions, Jordi Arnau Espuga, també s’ha mostrat “molt emocionat” de poder veure una obra seva materialitzada en aquestes figures de petit format “fetes amb tant de gust”. Espuga ha explicat que l’Anhel i la Llibertat en format col·leccionista “són una molt bona iniciativa presentar-los en petit format per mantenir viu el caliu gegantesc i promocionar les tradicions de casa nostra”, ha explicat.

Els gegants de les Borges es van renovar l’any 2019 i van ser batejats amb els noms d’Anhel i Llibertat. A principis de gener del 2019, la coneguda periodista Pilar Rahola, juntament amb els activistes culturals borgencs Francesc Macià i Manel Vidal, van apadrinar els nous gegants de les Borges, Anhel i Llibertat. Ara, que es compleixen dos anys de la seva presentació, les figures col·leccionables ajudaran a consolidar aquests dos elements del bestiari borgenc.

Infolleida