L’Espai Macià rep un llibre inèdit de dedicatòries al President

15/05/2019

La donació ha anat a càrrec de la besnéta del President Francesc Macià, Maria Teresa Pi-Sunyer.

Es tracta d’un llibre original, del qual només se’n conserva una còpia en DVD a l’Arxiu Nacional de Catalunya, que aglutina més d’un centenar de dedicatòries al President recollides entre el setembre de 1931 i el gener de 1932.

En concret, el volum és un homenatge al President que aplega més de 150 escrits i segells d’ajuntaments, casals i ateneus populars que Jaume Castaño i Manuel Gracia, dos militants del Foment Republicà de Sans, van recollir durant una excursió de Barcelona a París. Entre les dedicatòries s’hi pot veure les firmes de figures representatives de l’època com ara les de l’alcalde de Barcelona, Jaume Aiguader; el president del Parlament, Jaume Casanovas; l’escriptor i poeta francès Paul Valèry; el polític i contrincant de Macià a les eleccions de 1907, Alexandre Lerroux, entre altres.

El llibre, que formava part de la col·lecció particular de la família Macià, és una edició luxosa que s’inclou dins d’una caixa de fusta decorada a mà i que conté una fotografia dels autors de l’homenatge a Macià.

Aquesta és la segona donació que realitza la família de Macià a les Borges Blanques. La primera va tenir lloc el novembre de 2016 i incloïa una important secció bibliogràfica de la biblioteca del President i diferents objectes personals, com ara un fragment de l’escopeta de caça del polític o la Gran Creu d’Argent de la Legió d’Honor francesa, els quals van conservar-se a l’exili a Mèxic durant més de cinquanta anys.

Infolleida