Tercer dia en una setmana sense cap defunció a Lleida per coronavirus.

08/05/2020

Els anteriors van ser diumenge i dijous passat. L’Arnau començarà la setmana que ve a practicar operacions ajornades per la pandèmia.

El departament de Salut no va comptabilitzar ahir cap nova defunció per coronavirus a la província de Lleida, per la qual cosa es mantenen en 227. Diumenge i dijous de la setmana passada tampoc hi va haver morts i els anteriors dies sense defuncions des de l’inici de la pandèmia van ser el 20 i el 21 de març. A més, es van registrar 18 casos més (vegeu informació sota el mapa) i els centres sanitaris van donar 21 altes, de manera ja s’han curat 964 persones hospitalitzades.

D’altra banda, l’hospital Arnau de Vilanova començarà la setmana que ve a practicar les intervencions quirúrgiques programades més urgents que es van ajornar durant els dos últims mesos a causa de la pandèmia del coronavirus. Fonts del centre van assenyalar que les primeres que s’abordaran seran les oncològiques i de traumatologia. Van afegir que la programació ja està preparada i que la gran majoria de les operacions es faran en horari de matí. Així mateix, van confirmar que aquesta setmana s’han reprès les consultes programades que també es van retardar. Altres fonts van indicar que l’hospital busca espai per habilitar més consultes. D’altra banda, alguns professionals van indicar que el volum de proves ajornades fa que alguns serveis tinguin dificultats per assumir-les. En canvi, responsables del centre van indicar que no hi ha col·lapse, sinó que es prioritzen les més urgents.

Aquest diari ha pogut constatar que alguns pacients reben trucades de l’Arnau convocant-los per practicar-los l’endemà una prova ajornada o ni tan sols programada a causa de la pandèmia del Covid-19. Les sales d’espera estan condicionades per garantir la distància de seguretat entre els usuaris, amb cadires marcades amb cinta que no poden utilitzar-se. En tot cas, de moment el volum no és tan elevat perquè a les sales es produeixi l’acumulació de persones que era habitual abans de l’emergència sanitària, sobretot per accedir a les consultes externes. Algunes persones són reticents a anar a l’hospital a sotmetre’s a una prova pendent per por del coronavirus.

Per la seua banda, els Centres d’Atenció Primària (CAP) ofereixen la possibilitat d’efectuar consultes genèriques a través de la pàgina de l’Institut Català de la Salut per demanar visita al metge. Així doncs, introduint el codi de la targeta sanitària i confirmant un número de telèfon de contacte, un professional fa una trucada per resoldre els dubtes, com per exemple si es pot demanar cita o analítiques.

S.E. i J.M.A