Vint-i-cinc pobles, encara sense aigua potable una setmana després de les inundacions

29/10/2019

De les Garrigues i el Segrià per terbolesa en el proveïment || L’Albi obre una caixa de solidaritat i recapta 11.000 euros per reparar les destrosses que la gota freda va provocar al poble

Vint-i-cinc municipis de les Garrigues, el Segrià i la Conca de Barberà encara no poden beure aigua de l’aixeta una setmana després de les inundacions. Tots es proveeixen de la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues, que ha detectat terbolesa a la planta potabilitzadora. El president de l’entitat, Francesc Esquerda, va explicar ahir que l’aigua que arribava a la planta des del pantà d’Utxesa ja ho feia tèrbola, per la qual cosa recomanen no beure de l’aixeta ni utilitzar-la per cuinar. Esquerda va apuntar que la situació se solucionarà “en els propers dies” i va apuntar que han comptat amb la col·laboració de l’empresa que s’encarrega del manteniment de la planta, Sorea, i dels ajuntaments. Així mateix, una ruptura va provocar que Tarrés i l’Espluga Calba es quedessin desproveïts, per la qual cosa ha estat necessari portar-hi cisternes. Aquestes incidències es mantenen després que el Canal d’Urgell restablís el subministrament la setmana passada arran del temporal, que va obligar a vetar el consum d’aigua de boca a 120 pobles per terbolesa. La comunitat de regants espera reunir-se amb la Generalitat i demanar ajuts per reparar els danys del temporal. Això permetria mantenir la inversió de 3,5 milions per a reparacions i actuacions que actualitzin i millorin l’eficiència de les instal·lacions. A llarg termini, la comunitat planteja un ambiciós projecte de modernització, que costarà 936 milions d’euros.

En un altre ordre de coses, l’Albi ha obert una caixa de solidaritat que ja recaptat ja 11.000 euros de veïns i entitats. Es destinaran a netejar i reparar els desperfectes que van causar les inundacions, segons va explicar l’alcaldessa, Anna Feliu. L’associació de gent gran va donar 3.000 euros i els majorals de l’ermita de Sant Cosme i Sant Damià en van ingressar 3.000. El mossèn i el consell parroquial de l’església de Santa Maria de l’Albi van aportar 1.000 euros dels fons que hi havia per a obres. Les mostres de solidaritat no han parat d’arribar a aquest municipi i, per aquesta raó, s’ha habilitat un compte corrent per als donatius. Per la seua part, un grup de mares recapta fons per comprar joguets a nens de les cases afectades. Feliu va apuntar que, si sobren diners, es podrien destinar a atendre necessitats de veïns que s’han quedat sense estris, roba o llençols. D’altra banda, dos ponts de la partida Les Canals de Lleida ciutat estan tancats al trànsit com a conseqüència de les destrosses que va provocar el temporal de la setmana passada.

Infolleida