Agricultura alerta de l’alt risc d’incendi a partir de dimarts

22/07/2019

A les Garrigues s’activarà el Nivell 3 del Pla Alfa a 11 municipis. Els altres restaran en alerta 2.

Davant l’increment del perill d’incendi forestal per l’augment de la temperatura i la disminució de la humitat relativa, a partir de dimarts, 23 de juliol, s’activarà el nivell 3 del Pla Alfa en un total de 73 municipis catalans, 11 dels quals a les Garrigues: Bovera, la Granadella, Bellaguarda, Juncosa, la Pobla de Cérvoles, Granyena de les Garrigues, el Cogul, el Soleràs, els Torms, l’Albagés i Cervià. Aquests municipis presenten un estat de sequera acumulada i són els que poden veure’s més afectats per les difícils condicions meteorològiques.

A més, els accessos al Parc Natural de la Serra de Montsant estaran restringits a partir de dimarts al matí. Així doncs, el cos d’Agents Rurals conjuntament amb els Mossos d’Esquadra i ADF efectuaran la vigilància en els espais on el Pla Alfa 3 es mantingui activat i es farà un control per molt alt risc d’incendi, quedant suspeses totes les activitats que poden generar perill d’incendi.

Està previst que el Pla Alfa 3 es mantingui activat com a mínim fins dijous en funció de l’evolució d’aquest nou episodi de calor.

En el cas d’efectuar treballs de recol·lecció de cereal és obligatori que cada recol·lectora o embaladora porti quatre extintors amb base d’aigua.

El Pla Alfa i el nivell d’actuació del cos d’Agents Rurals corresponent es motiva en funció del mapa diari del perill d’incendis forestals i altres eines d’anàlisi de la situació meteorològica i de la disponibilitat dels combustibles forestals.

L’activació del nivell 3 del Pla Alfa pot comportar la restricció d’accessos als massissos forestals afectats i zones predeterminades. En aquestes zones els Agents Rurals porten a terme les següents actuacions:

-Control de columnes de fum en terrenys forestals i en terrenys no forestals a menys de 500 metres de zones forestals.

-Control d’activitats de risc, identificació de les persones que en realitzin i verificació d’autoritzacions.

-Control de llocs predeterminats d’especial risc.

-Control de circulació de vehicles per zones forestals predeterminades.

-Posada en servei de punts de guaita estratègics i predeterminats.

-Establiment d’un comitè de crisis a la seu de la unitat operativa.

El 90% dels incendis forestals s’originen com a conseqüència de l’activitat humana, sigui de forma accidental o per imprudències. Per minimitzar el perill des del Departament d’Agricultura s’aconsella:

-Evitar la freqüentació de les zones forestals durant les hores de màxima insolació.

-Evitar la circulació de vehicles de motor i l’ús de maquinària per zones forestals en la franja horària compresa entre les 13.00 i les 18.00 hores.

-No utilitzar bufadors, serres radials o altres eines que puguin generar guspires o sobreescalfaments.

-En cas de detectar una columna de fum prop del bosc o qualsevol conducta que pugui comportar perill d’incendi forestal comunicar-ho de forma immediata al telèfon 112.

Infolleida