Alt risc d’incendi a partir de divendres a les Garrigues

08/08/2019

S’activarà el Nivell 3 del Pla Alfa a onze municipis. Els altres restaran en alerta dos.

Davant l’increment del perill d’incendi forestal per temperatures superiors als 40 graus i humitats relatives per sota del 20%, a partir d’aquest divendres, 9 d’agost, s’activarà el nivell 3 del Pla Alfa en un total de 71 municipis catalans, onze dels quals a les Garrigues: Bellaguarda, Bovera, Cervià de les Garrigues, el Cogul, el Soleràs, els Torms, Granyena de les Garrigues, Juncosa, la Granadella, la Pobla de Cérvoles, l’Albagés. A més, també es restringiran els accessos al Parc Natural de la Serra de Montsant. Aquesta situació es pot perllongar fins dissabte, 10 d’agost.

Tal com preveu l’activació del nivell 3 del Pla Alfa, han quedat suspeses 1.126 autoritzacions per a la realització d’activitats que poden ser generadores de perill d’incendi forestal en els municipis afectats.

El cos d’Agents Rurals conjuntament amb Mossos i  ADF efectuaran la vigilància en els espais on el Pla Alfa 3 es mantingui activat. Es farà un control pel molt alt risc d’incendi forestal i en aquestes zones han quedat suspeses totes les activitats que poden generar perill d’incendi.

En el cas d’efectuar treballs de recol·lecció de cereal, en nivell 3 del Pla Alfa, és obligatori que cada recol·lectora o embaladora porti quatre extintors amb base d’aigua.

Pel que fa a les picadores de palla a les comarques amb nivell 2 del Pla Alfa, no es podran utilitzar en l'horari comprés entre les 12.00 i les 18.00 hores. En cas dels municipis amb nivell 3 del Pla Alfa, no es podran utilitzar en cap franja horària.

El Pla Alfa i el nivell d’actuació del cos d’Agents Rurals corresponent es motiva en funció del mapa diari del perill d’incendis forestals i altres eines d’anàlisi de la situació meteorològica i de la disponibilitat dels combustibles forestals.

L’activació del nivell 3 del Pla Alfa pot comportar la restricció d’accessos als massissos forestals  afectats i zones predeterminades

A aquestes zones el Cos d’Agents Rurals  porta a terme les següents actuacions: 

-Control de columnes de fum en terrenys forestals i en terrenys no forestals a menys de 500 m de zones forestals.

-Control d’activitats de risc, identificació de les persones que en realitzin i verificació d’autoritzacions.

-Control de llocs predeterminats d’especial risc.

-Control de circulació de vehicles per zones forestals predeterminades.

-Posada en servei de punts de guaita estratègics i predeterminats.

-Establiment d’un comitè de crisis a la seu de la unitat operativa.

 

El 90% dels incendis forestals  s’originen  com a conseqüència de l’activitat humana, sigui de forma accidental o per imprudències. Per minimitzar el perill d’incendi  des del Departament d’Agricultura s’aconsella:

-Evitar la freqüentació de les zones forestals durant les hores de màxima insolació

-Evitar la circulació de vehicles a motor i l’ús de maquinària por de zones  forestals en la franja horària  compresa entre les 13  i les 18  hores.

-No utilitzar bufadors,  serres radials  o altres eines que puguin generar guspires o  sobreescalfaments.

-En els treballs de la sega, es recomana aturar l’activitat entre les 14 i les 18 hores.

-En cas de detectar una columna de fum prop del bosc  o qualsevol conducta que pugui comportar perill d’incendi forestal  comunicar-ho de forma immediata a través del telèfon 112.

Infolleida