Dos morts més per coronavirus a Lleida i tretze altes més i els nous contagiats baixen.

14/05/2020

El 3,7% de lleidatans han passat la infecció i tenen anticossos, segons un estudi estatal. És la meitat del global de Catalunya.

La província de Lleida va registrar ahir dos morts més per coronavirus, per la qual cosa la xifra total de defuncions al territori ascendeix fins a les 232. Malgrat aquest augment de decessos, ja que dimarts només se’n va comptabilitzar un i dilluns i diumenge no n’hi va haver cap, els nous casos confirmats van baixar a cinc després que dimarts n’hi hagués tretze. Així, ara n’hi ha un total de 2.334. També van baixar les altes hospitalàries després de les 33 de dimarts, ja que se’n van comptabilitzar 13, i el seu nombre s’eleva a 1.054.

D’altra banda, un 3,7% dels lleidatans han passat el coronavirus i han generat anticossos. Així ho certifica la primera onada de l’enquesta de seroprevalença de l’Institut de Salut Carlos III i que ahir va fer públic el ministeri de Sanitat. Aquest 3,7% s’ha registrat a partir d’una mostra de 710 persones, per la qual cosa si s’extrapola tota la població de la província suposaria que unes 16.000 persones ja tindrien anticossos després d’haver passat la malaltia. En comparació amb la resta de províncies, Lleida està per sota de la mitjana estatal i catalana, ja que l’enquesta mostra que a Catalunya aquest valor ascendeix al 6,9% d’una mostra de 6.318 persones, i a Espanya és del 5% després de testar-ne 60.897.

 

Fa uns dies, el responsable de Vigilància Epidemiològica de Salut a Lleida va estimar que al voltant d’un 10% dels lleidatans ja s’haurien encomanat. En principi, és necessari que aproximadament un 60% de la població tingui anticossos i que hi hagi vacuna per assegurar que la incidència d’un infecció no serà elevada.

 

L’estudi que va fer públic ahir Sanitat indica que en algunes províncies la prevalença d’anticossos multiplica per 5 la d’altres on l’afectació ha estat menor. Així, Sòria (14,2%), Conca (13,5%) i Segòvia (12,6%) són les que compten amb un major nombre de persones amb anticossos. A nivell general i analitzant per comunitats autònomes, les que tenen un percentatge de ciutadans més gran amb anticossos són Madrid (13%), Castella-la Manxa (12,4%), Navarra (7,6%) i Catalunya (6,9%). Per contra, les que tenen menys són Ceuta (2,3%), Múrcia (2,4%) i Astúries (2,5%). Per edats, la prevalença se situa per sobre de la mitjana amb entre 6 i 7% entre els majors de 45 anys (fins un 6,9% en els d’entre 70 i 74 anys), mentre que ronda el 4-5% entre els 10 i els 44 anys i baixa a entre l’1 i el 3% en el grup d’edat de 0 a 9 anys.

 

Aquestes dades entronquen també amb els segregats per activitat laboral, ja que són els jubilats, amb un 6,1%, els que més prevalença presenten, seguits dels treballadors en actiu (5,8%), els de tasques de la llar (4,5%) i els que estan en situació d’incapacitat laboral (4,2%). La resta de col·lectius, com estudiants i aturats, se situen entorn d’un 3%.

S.C.D.